Sunday, December 14, 2008

Siapa SesatZaman sekarang banyak sangat ajaran sesat, ajaran tak betul serta ajaran yang tak makan ajar. Kalau taknak sesat kena berguru, kalau taknak ikut jalan tak betul kena tanya guru dan kalau taknak belajar, tu tak boleh nak buat apa.Siapa hilang arah
Sepanjang hayat kita main ikut aje. Orang buat apa kita ikut. Orang terjun lombong pun korang terjun sama. Mana satu arah menuju kebenaran korang tak tahu dan taknak ambil tahu. Bila orang kata korang sesat, korang hangin. Bila orang tak ikut korang kata sesat. Siapa yang tentukan betul dan sesat sesuatu jalan tu? Pemandu arah dah wafat lama dah, kitab suci pun korang dah lama tak buka. Hadis yang mana satu nak pakai pun korang tak tahu.

Siapa cari jalan sesat
Nak cari jalan yang benar, jalan yang lurus, jalan menuju Allah, semua melalui jalan ilmu. Nak berjaya kat dunia kena ada ilmu, korang tak nafikan tu sebab korang ada degree, master, PhD, maka nak berjaya kat akhirat pun kena macam tu jugaklah. Ni setakat belajar agama masa sekolah dulu takkan dah kira cukup kot? Setakat sijil PMR takkan orang nak ambil korang jadi CEO kot? 

Siapa menyesatkan
Dah nak cari ilmu akhirat jangan ingat apa saja boleh ambil buat i'tikad, semua main sumbat, apa dapat korang rembat. Hidayah tuhan tu macam cahaya yang menerangi bukan menggelapkan. Kalau gelap mata cari ilmu yang boleh digunakan untuk kejar dunia, kejar harta, kejar nama, kejar pengaruh, ilmu tu yang digelar ilmu yang tak berfaedah. Dah dapat sikit ikut nafsu nak mengajar orang pulak, nak orang pandang alim, nak dapat title ulama.

Siapa tak tau diri sesat
Ada setengah kita tak tau yang dia sesat. Tak tau apa itu sesat. Asal bunyi arab, ada sebut ayat tuhan, ada selit hadis nabi, semua korang ingat betul. Jangan takut belajar ilmu yang mengajar erti sebenar kesesatan supaya kita boleh kenal mana betul mana sesat. Macam bawak kereta ikut peta, jalan punyalah banyak tapi destinasi kena tahu. Kalau jalan nak tuju Tuhan kena ikut peta yang dah ditunjukkan Rasulullah s.a.w. Kena tahu mana one way, mana highway, mana jalan mati. Jangan dah mati baru nak patah balik.

Siapa kita nak ikut
Jangan ikut jalan yang sesak sebab semua yang terperangkap dalam kesesakan tu belum tentu tahu arah tuju. Tu sebab kena berguru, kena tahu guru tu nak bawa kemana ikut jalan siapa. Kalau destinasinya Allah dan jalannya Rasulullah s.a.w, insyaAllah tak sesat walau jalan yang ditempuh tak berturap, banyak halangan, banyak road-block. Istiqamah aje, maintain dan jalan terus. Selamat cari jalan dan selamatlah hendaknya kita semua. Amin.

No comments:

Post a Comment

Anda semua dijemput bermuzakarah, berbincang, berborak kat sini semoga bertambah ilmu kita hendaknya. Yang elok tu dari Allah yang tak elok tu dari hambanya ini yang lemah.