Sunday, December 14, 2008

Tak Sedar DiriBagi mereka yang pengsan ataupun pitam, artikel ni takde mengena dengan korang. Korang bukannya boleh baca sambil pengsan pun. Tak sedar diri kat sini bermaksud mereka-mereka yang ada kesedaran dalam keadaan sedar seolah-olah akal fikiran kurniaan Tuhan tidak berfungsi. Takde otak senang cakap.


Tak sedar diri milik Allah
Ni biasa, rasa diri hak milik persendirian. Nak buat apa suka hati masing-masing. Orang lain jangan nak sibuk. Waima Pak Imam pun jangan banyak cakap, dok masjid diam-diam sudah. Apa korang nak buat dengan tangan, kaki, kepala, mata korang itu korang punya pasal-lah. Tak sedar tangan, kaki, kepala, mata korang tu le yang akan jadi saksi utama bila dibicarakan di High Court Rabbul-Jalil nanti. Buatlah apa korang suka sementara kat dunia ni. Akhirat belakang kira. Tu yang dapat buku akaun pahala dosa dari belakang.

Tak sedar Allah melihat
Oleh sebab korang tak nampak Allah jangan ingat Allah tak nampak apa yang korang buat. Ada satu riwayat tok guru pesan kat anak murid dia kalau korang nak buat dosa, buatlah, tapi pastikan korang buat dosa tu kat tempat yang Allah tak nampak korang. Kat mana tu? Kalau ada sila bagi tau kengkawan ye.

Tak sedar Allah mendengar
Cakap ikut sedap mulut. Bab agama pun dia buat lawak, fatwa dia perlekah-lekeh, Nabi dia kata orang biasa macam kita. Ingat Allah tak dengar ke? Waima korang berbisik pun akan direplaykan kat Mahkamah Mahsyar. Apa terlintas dalam hati pun Dia dengar. Hati korang yang tak beriman berkata-kata menolak kekuasaanNya, kebesaranNya, keesaanNya, semua tu ada rekod. Mana ada istilah 'off-the-record' sebenarnya. 

Tak sedar diri berdosa
Pahala dosa korang pakai matematik akal. Asal tak buat dosa-dosa besar, asal sembahyang lima waktu, boleh masuk syurga dah. Banyak cantek. Ngumpat tu macam mana kira? Makan riba? Rasuah? Fitnah? Syirik? Riak? Rembat hak orang? Tipu dalam bisnes? Tipu rakyat? Tipu laki? Tipu bini? Ke korang ingat semua ni sunat? Ada tanda halal? Makan kedai mamak boleh la mintak mamak kira, bab ni kena kira sendiri. Tak reti pergi mengaji.

Tak sedar diri nak mampos
Kita pergi melawat orang mati pun takde rasa apa-apa. Yang dah mati, mati la, korang hidup lagi. Masalahnya sampai bila? Lama lagi ke? Ingat malaikat Izrail nak buat appointment dulu ke? Tak tau ke si Izrael tu hari-hari melawat korang nak cek time korang dah sampai ke belum? Kita aje yang tak sedar. Rasa macam nak enjoy life lagi, rasa tak puas buat dosa lagi, rasa nafas tak semput lagi. Sah tak sedar diri.

No comments:

Post a Comment

Anda semua dijemput bermuzakarah, berbincang, berborak kat sini semoga bertambah ilmu kita hendaknya. Yang elok tu dari Allah yang tak elok tu dari hambanya ini yang lemah.