Saturday, July 18, 2009

Antara dua darjatAntara fadhilat dan kelebihan kita beramal ialah Tuhan naikkan darjat walaupun hakikatnya kita beramal bukan nak kejar darjat tapi kalau Dia dah nak bagi, tak siapa pun boleh tolak. Nak buat apa dengan darjat ni? Dapat pingat ke? Dapat projek? Ada gelaran ke?


Apa ada pada darjat

Dah Tuhan kata kita ni sebaik-baik makhluk ciptaannya maknanya kita ni darjat lagi 'up' sikit dari malaikat kalau kita betul-betul baik laa. Tapi kalau kita ni buat tak senonoh, tak reti nak ingat kat Dia, diingatkan pun buat-buat lupa, maka kita ni tah-tah lagi 'low class' dari kambing atau anjing. Sebodoh-bodoh lembu pun tak kena campak dalam neraka, korang kalau orang ajak solat pun buat bodoh mengelembu, sindri mau ingat laa.

Naik darjat

Bila dikatakan sesuatu amalan baik tu mampu menaikkan korang beberapa darjat maka korang jangan la eksyen perasan darjat korang tahap Tan Sri ke Tun macam kat dunia ni. Kena kira korang sekarang dok kat tahap mana. Makna kata kalau sekarang korang tahap Tok Jahil satu level dengan Abu Jahal maka kalau dinaikkan beberapa darjat mungkin la dapat title Tok Selampit atau Tok Kong. Kira ok la dari tadi. Yang pastinya korang jangan syok sendiri, baru beramal sehari dah rasa macam satu 'level' dengan Tok Wali padahal buat mungkar bertahun-tahun tak ubah macam Firaun.

Darjat disisiNya

Tak kira la korang sengkek sengkuang, awek lalu seko pun tak pandang, rupa elok sikit dari kongkang, namun kalau amalan korang diterima Tuhan maka korang dipandang tinggi oleh semua makhluk dilangit walau dipandang rendah oleh semua manusia kat bumi. Sebaliknya kalau korang ni Tan Seri ke, Datin Seri ke, muka berseri-seri, naik pulak Ferrari, duit berlori-lori, tapi amalan korang sikit pun Dia tak pandang walau selalu jugak sembahyang, korang memang malang.

Kurnia darjat

Dah tu nak buat cemana? Cemana apanya kalau yang korang pandang ialah darjat dimata orang. Darjat disisiNya bukan boleh dapat senang-senang. Bukan boleh nak rekomen-rekomen, undertable ke atau bodek baik punya. Sukahati Dia la nak naikkan darjat siapa yang Dia suka dan turunkan darjat siapa yang dia benci. Bukan senang nak jadi 'somebody' kat sana kelak, kat negeri akhirat dimana 'everybody is nobody' kecuali mereka-mereka yang dirahmatiNya. Sekarang korang nak apa yang korang buat Tuhan pandang ke orang pandang?

No comments:

Post a Comment

Anda semua dijemput bermuzakarah, berbincang, berborak kat sini semoga bertambah ilmu kita hendaknya. Yang elok tu dari Allah yang tak elok tu dari hambanya ini yang lemah.